Museum De Pelgrim headerafbeelding

De reis van de Pelgrim

In 2022 viel er tijdens een storm een dikke, oude lindeboom op carnavalsmuseum de Hofnar en het Roomse museum de Pelgrim. Gelukkig bleef de collectie van beide musea grotendeels onbeschadigd, maar het dak van de armenhuisjes aan de Hofmeijerstraat in Oldenzaal, waarin de musea gevestigd waren, was compleet ingestort. Tijd voor verandering! Alleen de naam is hetzelfde gebleven. 

Museumplein Oldenzaal

Het Palthe Huis en de Pelgrim (in het koetshuis van het Michgoriushuis) zijn onderdeel van de Stichting Oldenzaalse Musea. Beide gevestigd in het mooiste straatje van Oldenzaal: de Marktstraat, tegenover elkaar, maakt dat er een museumpleintje is ontstaan. Hier zetten een klein team van vaste medewerkers en vele vrijwilligers zich samen in voor het behoud van erfgoed in de stad. 

Het museum

Door de jaren heen heeft de mens veel gewoonten ontwikkeld. De wortels van veel tradities en rituelen liggen in het geloof, maar omdat je van nature behoefte hebt aan houvast ontwikkel je ook je eigen gebruiken. Zo krijg en hou je grip op het leven. Geloof heeft tegenwoordig voor iedereen een heel andere, vaak persoonlijke betekenis. Het is leuk om meer te leren over alle bijzondere gebeurtenissen waar we door het jaar heen stil bij staan. Kom het zelf ontdekken aan de Marktstraat 10 in Oldenzaal!

Lees meer over De Pelgrim

De Collectie

Als je door het museum loopt zie je dat het leven bol staat van tradities en rituelen. Hoe ze zijn ontstaan ontdek je met behulp van de collectie in het museum. 
Vanuit de rijke, rooms-katholieke geschiedenis van Oldenzaal zijn veel mooie stukken bewaard gebleven. Ze vertellen allemaal hun eigen verhaal en zijn de oorsprong van veel vaste gebruiken die nu nog steeds bestaan. Of je er nu wel of niet in gelooft... 

Meer over de collectie

Educatie

In Oldenzaal leren kinderen met behulp van de leerlijn Erfgoed verbindt Oldenzaal over de geschiedenis van de stad. Alle basisscholen hebben toegang. 

De Pelgrim biedt een ruim aanbod aan thema's die de leerlingen een stukje zelfreflectie meegeven. Zo ontdekken ze waar ze in geloven en hoe dit houvast kan geven in hun leven. Welk geloof dit ook is. 

Bekijk hier meer info

Studiecentrum

Twente staat bol van de tradities, rituelen en gebruiken. Sommige kent iedereen, zoals het carnaval, maar er zijn er heel wat minder bekende tradities te vinden in de regio. Hoe groot of klein ze ook zijn, op deze plek verzamelen we tradities en laten we zien wat onze regio zo bijzonder maakt. Zodat ze niet verloren gaan, maar gedeeld worden met de volgende generaties.

Bekijk hier meer info