Exposities

Tentoonstelling over de eerste communie van 25 maart t/m 15 mei 2019

Witte jurkjes, jongens met strikjes en de eerste hostie. Het is weer lente en dus tijd voor de eerste heilige communie.
Een belangrijk gebruik dat onderdeel is van de zeven sacramenten van het katholieke geloof.
Met foto’s, kleding en andere voorwerpen kunnen bezoekers zien hoe men in de vorige eeuw deze blijde gebeurtenis vierde.
Een feest der herkenning voor wie in de vorige eeuw zijn eerste communie heeft ontvangen.

Ben je dit jaar zelf een communicantje? Dan kan je de tentoonstelling gratis bezoeken.
Voor groepen is het handig om vooraf even aan te melden. Dat kan op telefoonnummer 0541-537733.

 


Kerst aangekaart in Museum De Pelgrim vanaf 18 december 2018 t/m 28 februari 2019

Jan Schoenaker maakte door de jaren heen vele mooie wit/zwarte kerstkaarten die hij verstuurde naar zijn vrienden en kennissen. Deze zelfgemaakte kaarten voorzag hij van zijn in Twents geschreven visie op de gebeurtenissen in Oldenzaal en omgeving. Afgelopen 9 oktober is het een jaar geleden dan Schoenaker op 92 jarige leeftijd overleed, maar zijn werk spreekt nog bij velen tot de verbeelding. Het is prachtig om al deze schoonheden bij elkaar te zien en hoe oud Oldenzaal onder de loep werd genomen.

Op 9 januari 2019 geeft de heer R. Wiggers om 20.00 uur een lezing in aansluiting op de tentoonstelling in de Hofkerk. Aanmelden is niet nodig.

 


100 jaar de Monnik vanaf 3 juli t/m 29 juli 2018

In museum de Pelgrim is een nieuwe tentoonstelling ter gelegenheid van het 100jarig bestaan van de firma ‘De Monnik Dranken’. In het museum zijn diverse soorten dranken te zien die gemaakt zijn in kloosters. De namen van de dranken zijn afgeleid van de ordes van de kloosters, bijvoorbeeld de Carmeliet Trappist. Ook zijn er dranken die naar heiligen genoemd zijn als Gerhardus en Franciscus.
Bezoekers kunnen zelf een Roomse borrel inschenken en proosten op het jubileumjaar.

 


Paastentoonstelling vanaf 29 maart t/m 29 april 2018

Nu carnaval achter de rug is en de vastenmaand is begonnen komt de volgende feestdag alweer in zicht. Na Palmpasen (de intocht van Jezus) vieren de Christenen over de hele wereld het Paasfeest. Museum de Pelgrim heeft daarom een speciale tentoonstelling ingericht rondom dit thema. Naast beelden, schilderijen, vastendoeken en iconen is er een zeer fraaie unieke collectie porseleinen en handbeschilderde eieren te zien uit het huis van Fabergé. Deze vintage set van The Franklin Mint vertelt het leven van Christus verdeeld over 12 eieren.

 


Engelen vanaf 16 december 2017 t/m 29 januari 2018

“een kindelien so lovelik is ons geboren heude”, is de eerste regel van een Oldenzaals kerstlied. Er is natuurlijk niets zo ‘lovelik’ als een engel. Daarom is er vanaf vandaag in Museum de Pelgrim een tentoonstelling vol met engelen te zien.

In het museum zijn tientallen engelen te zien, van Gabriel tot Rafael, de engel die de blijde boodschap bracht. De engelen zijn enorm divers in uiterlijk en karakter, van levensgroot tot piepklein en van liefelijk tot ondeugend. Speciaal voor kinderen die de tentoonstelling bezoeken is er een hemelse attentie.

 


Sint Nicolaas vanaf 18 november t/m 6 december 2017

De goedheiligman is alweer in het land. Reden genoeg voor museum de Pelgrim om een tentoonstelling te wijden aan Nederlands meest bekende en besproken heilige: Sint Nicolaas.

Sint Nicolaas is in Nederland beter bekend als Sinterklaas. Het feest dat naar hem vernoemd is wordt in Nederland al sinds 1864 gevierd. Museum de Pelgrim heeft een heel huisje vol met collectie over de goedheiligman. Er zijn iconen uit Rusland en Myra, de stad in Turkije waar Sint Nicolaas bisschop was. Ook zijn er diverse voorwerpen uit Holland, onder andere Delftsblauw en een replica van het werk ‘Sinterklaasavond’ van Jan Steen. Maar er natuurlijk nog veel historisch materiaal te zien.

Naast de tentoonstelling kunnen kinderen zich in het museum verkleden als Sinterklaas of Piet en een selfie maken. Ook kan men met Sinterklaas op de foto en aan het einde is er nog een smakelijke verrassing voor de kinderen!

 


De Herdershond (van TV serie) vanaf 2 juli t/m 29 oktober 2017

Het museum ontving recent enkele nieuwe voorwerpen uit een nalatenschap van een priester uit de omgeving. Deze voorwerpen zaten in een koffertje dat door de schenker genoemd werd: de herdershond. De tentoonstelling is gemaakt ter nagedachtenis aan de priester van dit koffertje en ter ere van de 4 Oldenzaalse priesters (B. Visschedijk, B. Engelbertink, H. Saraber en F.Eppink) die dit jaar 50 jaar priester zijn. Allen werden zij in 1967 gewijd in de Drie-eenheid parochie, filmmateriaal van deze gebeurtenis is te zien in het museum.

 


Eerste communie van 28 maart 2017 t/m 14 mei 2017

Witte jurkjes, jongens met strikjes en de eerste hostie. Het is weer lente en dus tijd voor de eerste heilige communie. Een belangrijk gebruik dat onderdeel is van de 7 sacramenten van het katholieke geloof.
Met foto’s, kleding en andere voorwerpen kunnen bezoekers zien hoe men in de vorige eeuw deze blijde gebeurtenis vierde. Een feest der herkenning voor wie in de vorige eeuw zijn eerste communie heeft ontvangen.